Friday, January 1, 2010

kek coklat

tajuk: cara nak buat kek dengan mudah yang boleh la dimakan objektif : membuat kek coklat hipotesis : kek ni selamat dimakan bahan/radas: bahan tepung tepung gandum 2 cawan (jangan tanye cawan ape) serbuk koko 1 cawan ( beli yang ok berbaloi..yang peket murah pahit sket ) baking powder 1 sudu makan Bahan telur ayam 3 biji (tak kisah gred ape...) gula 1 cawan (dikisar halus) susu tin 1 cawan (tak kisah bren ape) esen vanila 1-2 tutup majerin/mentega 1 cawan air panas mendidih 1 cawan radas mengikut kesesuaian. manual pakai tangan pun ok (hahah) prosedur: 1. bahan tepung disediakan dengan mengayaknya bersama. pastu biarkan 2. majerin dan mentega dipukul (jangan kejam sangat) sampai kembang. 3. telur dimasukkan bersama esen vanila . adunan dipukul lagi. (esen ni penting bagi tak hanyir telur) 4. susu dimasukkan. pukul 5. campuran tepung dimasukkan. kaup adunan perlahan2. jangan terlebih adun. nanti liat keknye 6. masukkan air mendidih dan terus kacau dengan baik. 7. ada baik kiranya sediakan loyang yang digris dengan sedikit mentega n taburkan sedikit tepung. buang lebihan tepung 8. masukkan adunan dengan berhati2. ketuk2 sket bagi padat. sikit aje 9. ops...sediakan dahulu oven (oven kuno camni pn leh ) ..bagi dia panas dulu dengan api kecik. masa selama 45 - 60 minit. test dengan cake tester atau lidi kalau bersih je kuar dah masak le. cek bile dah lebih 40 minit. kalau awal sangat nanti kek bantut. 10. tido dulu...kalau ada bran le 11. kek masak. sedia untuk dimakan tapi sejukkan dulu. paling baik besok baru makan. tamat kesimpulan: kek menjadi dan boleh dimakan.

2 comments:

  1. safarin....bw la g sekolah...confirm aku n intan g serbu bilik guru lelaki...hehe...harus!

    ReplyDelete
  2. boleh buke kedai dh ni pa'en..mantop la kek ko,mjadi dan x bantat tu...hahha...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails