Saturday, July 31, 2010

apabila sheikh dr. ahmad nai'na terganggu...

Qari negara Mesir yang terkenal, Dr Ahmad Nai'na, semenangnya Dr perubatan tetapi hebat dalam bertilawah hingga menjadi idola qari dan qariah seantero duniawi...dan juga aku sendiri


mempunyai nafas yang sangat panjang, sore yang lunak dan tinggi...anak murid Syeikh Mustafa Ismail...
jadi sedikit sebanyak ada gaya-gaya tok guru dia jugak dalam burdah dan lagu.
video
antara lagu yang menonjol yang beliau bawa ialah lagu ras dengan jalan nairuz yang bagi aku leh katakan sebagai trade mark beliau


video

pastu lagu soba yang beliau bawa bila diwuslahkan dengan ajam yang tinggi memang benar2 tahap jawabul jawab

dan beliau juga suka mengkaji bacaan tok guru dia sendiri. isshhhh rugi2 pasal aku tak paham bahasa arab, tapi memang best bila kaji2 n analisis nih

tapi kalau dah qari yang mashyur dan hebat, terganggu macam mana pun tetap tak bagi apa-apa efect pada bacaan beliau. tengok le macam2 hal penonton ni, tak senang dr. tu nak ngaji. terasa macam ceramah politik pulak... depan belakang atas bawah mengganggu.... ape la sebenarnye dr ni tertengok2 kat atas tu...
video


(alahai lembab sangat internet ni, jadi kene tunggu len kali uplod videonya)

Wednesday, July 7, 2010

kebarangkalian yang berlaku pada sekeping duit syiling terbongkar

ajar budak2 tajuk PROBABILITY 1. jadi sebelum masuk topik, aku buat le set induksi (yang meleret2) main lambung2 duit syiling. kelas 4maawa dulu buat.

keputusannya aku tak pulak salin. tapi, yang mirikelnya, kalau syiling tu kita bahagikan bahagian bunga- yang ada nombor tu sebagai HEAD, dan belakang dia yang ada gamba tepak sireh ke, congkak ke, wau ke sebagai TAIL, maka kebarangkalian untuk mendapat HEAD lagi besar bebanding TAIL.

jadi eksperiment tu aku ulang dalam kelas 4darussalam dengan beberapa penambahbaikkan dengan memalarkan jenis syiling, bilangan lambungan dan cara lambungan. maka secara kasar yang kami dapat

3 grup dapat seri H & T

1 grup dapat lebih T

5 grup dapat lebih H

maka, diaplikasikan dalam kehidupan sebuah pembongkaran yang tak seberapa ni, korang pilih le HEAD bila duat undian guna syiling tapi meksuer buat le beberapa lambungan. bagus untuk pertaruhan@ berjudi....

p/s = ini hanya ujikaji dalam gembira... sekadar mengubah mood kelas ...hasil dapatan boleh dipertikai kesahihannya

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails