Thursday, December 24, 2009
kari kambing
kari...ada sesetengah orang panggel gulai..kari = curry
macam tule McCurry menang lawan McDonald...heheh
masak kari memang senang...tapi adakah kita ada bran buat sendiri...
kari kambing...tengok...kambing sebelah tu sinis je pandang korang...try2 le masak sendiri...kalau nak makan kari kambing tempat yang paling senang untuk dicari kat kedai mamak...tapi pasal macam2 cite pasal kedai mamak...adakah anda sanggup makan??? hehehe...sen
jadi ape kate try sendiri kat umah...tentu berbaloi disamping menunjukkan skil anda sendiri.
prepraration pertama sediakan bahan
bab bahan2 ni sebenarnya bukan satu masalah besar...main agak2 je...cam kate chef sabri campak aje....
kedua sediakan kambing...
bab bahan2 selain di atas kenelah ada kambing nye...jangan beli kambing hidup seekor..kang susah plak nak sembelihnye..beli je yang dah siap sembelih...anggaran masakan kali ini untuk setengah kilo...kalau dua kilo korang buat la kira2 sendiri...pastu potong dadu kecik...(korang jangan le terlalu specifik...dadu tu berapa isipadu dia, saiz dia camne...sudut kene tepat ke...haiiiii) rebus sampai empuk...letak sekali daun bay bagi naik aroma dia...mcm ne nak tau dia empuk???kalau korang gigit n kunyah senang je makan tu dah empuk le..tapi jangan dah gigit n kunyak masukkkan balik ke dalam periuk rebusan tu...hehehberape lame nak rebus...bergantung berapa lame dia nak empuk...ha kan senang je
ketiga sediakan bahan untuk menumis
perhatikan bawang yang aku guna, banyak...lagi banyak lagi sedap...halia tu aku potong nenipis supaya tak tergigit..(pasal aku tak suka makan halia)...
halia ni sifat dia panas..leh buang angin badan..(sesape yang naik angin patut makan banyak halia ni)...jadi kalau nak bagi sifat panas tu stabil jangan buang kulit dia pasal kulit dia lawan kepanasan halia tersebut...tapi kalau dah masak aku buang je kulit..tak tau pulak panas tu camne...
bab bawang ni ...perhatikan cara kupas bawang putih...kalau malas sangat n nak cepat..ketu je pakai lesung batu...sure hancur n senang nak buang dia punya kulit...lagipun bukan orang nak belek bawang tu comey ke tak...pastu cincang jela...
pasal bawang ni jugak orang tua kate kalau nak simpan, jangan simpan bersama bawang putih ngan bawang merah...haha takut bawang tu bergaduh kot hehehe
pasal bawang jugak...kalau dulu kat tesco bawang putih ni punyalah banyak n murah...sekilo 60 sen camtu..aku kalau beli sampai berkilo2 pasal hantu bawang putih...tapi semenjak dua ni punya lah susah nak jumpa kat tesco...asik takda ...kalau ada pun mahal n tak cantik...pasalnye dengar2 kat cina bawang putih ni tengah hot konon2 leh ubat cikugunya ke h1n1 ke aku tak ingat....hebat
lagipun bawang putih ni baik untuk mereka yang kencing manis n darah tinggi..tapi tak baik untuk mereka yang darah dia cair pasal bawang putih bleh cairkan darah...
jangan terlalu makan banyak sangat..nanti mulut berbau jadi makhruh plak...heheh
keempat = sediakan air asam jawa n bancuh serbuk kari dengan air...
berapa banyak asam jawa...tadi gempak je..takan nak guna satu peket...kang jadi kari asam jawa pulak...amek dalam satu sudu besar n campur dengan air...bijik dia jangan le masuk dalam masakan...tanam buat pokok..so leh buat sendiri asam jawa...haha
serbuk kari pun bancuh dengan air...agak2 jadi cam sambal ...nape kene bancuh...kekadang orang ada yang lepas tumis dia terus masukkan serbuk tanpa bancuh...kelemahan dia bagi yang baru berjinak2 nak try masak kari takut hangit serbuk kari tu...so kalau bancuh probability nak hangit kurang le sket...tak le gelabah kalau berasap je dapur tu...
kelima = tuskan kambing
ha tuskan kambing yang telah direbus...air dia jangan buang..nanti nak masuk dalam kari buat kuah..baru le ada umpmmh..selain tu leh wat masak nasik
tengok makhluk tu...menjeling je menagih simpati..nak sket kambing...kelaparan le tu...
(sebenarnye step ni leh abaikan pasalnya leh masukkan daging sama air rebusan tu skali..kan lagi senang..)
ke-6 = tumis
tumis bahan dengan minyak.campak aje, takyah ikut aturan
bawang merah>putih>daun kari>halia>buah pelaga>kayu manis>bungan lawang
tumis sampai naik bau...camne naik bau tu..dia dah wangi camtu la...tapi kalau masak malam jumaat wangi2 ni..hahaha)
ke-7 = masukan bancuhan kari
tumis lagi sampai pecah minyak...camne ek pecah minyak tu..ala dia dah membuak2 pecah tu kira ok la...ataupun dah lame tu kira pecah le nanti...
pecah kaca pecah gelas....ha lebih kurang camtu le..
kalau pekat sangat tambah air..jangan takut beb...yang aku takut korang tak letak air sampai benda tu pekat n senang le hangit....
ke 7 = masukkan kentang..simple jekan
ke 8 = masukkan daging n air dia skali...
korang perasan tak kari ni tak guna santan...pasalnya ni stail mamak ..tak guna santan...lagipun kari kambing ni sesuai tak guna santan pasal kambing tu sendiri wat rasa dia lemak..kalau letak santan jadi kureng...lagipun santan kan banyak kolestrol...dah le kambing pun tinggi kolestrol...sendiri mau ingat le...
lepas letak kambing amek masa sket n letak air asam jawa...
ke-9 = garam dan perasa
setelah kentang tu empuk...barulah letak garam dan serbuk perasa (optional)...petua pengetua aku..(sempat plak menyelit...hehe)...letak garam paling last...dah nak masak baru letak...pasal leh wat kari tahan lame..)
tambahan...boleh letak hirisan daun sup sebagai penambah aroma...jangan letak daun ketumbar...
amaran daun ketumbar dan daun sup rupenye same tapi berbeda dari segi bau...aku tsak suka bau daun ketumbar...semacam je...
cara nak kenal...cium...daun ketumbar bau dia agak jelek n rasa dia pun semacam..aku memang anti dengan daun ketumbar...n fizikal dia...daun sup besar2 tapi ketumbar kecik2...
aku pernah terkena wat sup terbeli n letak daun ketumbar...hilang selera makan... terus...
last hidang n makan lah...heheh aku dah lapar ni..selamat mencube
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment