Saturday, December 29, 2012

3M TINTED vs HONDA CITY

salesman honda bagi aku baucer tinted 3M. puh 3M tu...dia bagi aku sambil kata baucer ni ada rm600. aku amek saja tanpa cek.

pastu aku gi la kedai tinted 3M tu. memula kerani tu cite la jenis crystalline (sebenarnya aku dengarkan aje, coz aku tau herga dia riban2 tak ingat akhirat)...then aku tanya yang paling murah. yang paling murah rm1200, yang ada sekuriti, rm1400. aku tanye ape beza sekuriti dgn biasa (tapi aku tau yang sekuriti tahan pecah, tapi lame2 ketuk pun pecah)...dia ekplain kata same je, jus yang rm1400 ada sekuriti, tebal sket tinted dia.

pastu dia tanya ada baucer tak (memula aku nak ngelak cakap ada baucer), aku kate ada rm900. dia tekejut, eh betul ke?...dia tanye xxx bagi kan, aku yekan aje,

"macam mane u blh dapat rm900?.." mane lah aku tau, dia tepon bos@sales manager, memule bleh, aku dah nak sambar yang sekuriti, just tambah rm500, tapi tetibe dia kate, "tak boleh la bang, just rm600 ..."
ceh...last2 aku pikir, insya-Allah, takde orang jahat kot. maka amek la yang rm1200, kurang kena tambah rm600, tambah coil mat rm130 jenis tebal, setelah aku ayat2 sket minachi tu merayu2 mintak tolong, tolong-tolong...!!! (asal rm150)

ok dia pasang aku blah jap solat asar kat carrefour, 6.30 datang balik, tak siap lagi, tapi yang pasang tu ramai la gak, dekat 4 orang kot tak silap aku.

aku ternampak ada air sabun (dia guna syampu tesco ke carrefour tah) meleleh kat steering, tapi malas nak tegur, sebab aku rasa dorang lebih arif...siap aku blah...

yang best, masuk kete je harum semerbak bau syampu...tapi tahan 4 hari je...

cukup 4 hari, masa pasang body kit n trunk tray kat GC MOTORSPORT kat damansara utama, bodykit jenis pp rm900 (kalau skali spoiler ada lampu rm1000, tapi aku malas nak tebuk2 trunk ) dan trunk tray rm100 (honda ni kedekut, tray plastik pun kene bli separate, kalau honda ori jual rm200 semata2 benda pastik tu je, body kit dekat rm3000 padahal same je dari taiwan). Tokey dia ,Bee Chai mesra pelanggan, jadi dia rasa best la beli walaupun harga dia mahal.

satu malaysia, kedai buku satu malaysia, gagasan satu malaysia (takde kaitan, tv kat luar membebel...)

masa aku cek pemasangan bodykit (dia lekat skirting pun pakai tape 3M...) ditakdirkan ternampak bubble kecik kat seat belah penumpang depan. huh, pas pasang terus aku gi kedai 3M tu balik.

sampai kat kedai tu, aku cakap ada bubble, dia try tenyeh dengan benda tenyeh dia tu (tak tau nama) tak bleh gak, dia terus tukar baru...heheh, jadi kebenaran waranty 5 tahun dibuktikan tanpa dipersoalkan

lepas tukar tinted, aku gi SC tiong nam (adakah biskut cap tiong nam tu same company??) untuk servis, cis, dah tak bleh la, lewat sangat, sampai kol 4.40. dia tutup akaun 3 petang. jadi lain kali kene booking lebih slamat.

ondaway nak balik aku baru ternampak ada tompok memanjang kat steering. aku ingat kotoran biase je, sental2 guna jari tak bleh. sampai umah aku amek kain, celop air pun tak ilang...ah udah...pesal plak ni...masa tu mule la mood aku tak berapa elok...ade je yang slek...takpe, try g servis sok, kot2 bleh claim warranty...

dua line, aku agak, ada air sabun menitik, meleleh, pastu dia tak lap
 g servis, kerani tu cakap dia akan cek dulu, jadi masa menunggu, pelanggan bleh tgk dorang servis dengan jelas, pastu aku ternampak ada pekerja sorang ni amek gambar steering tu...yang aku syak dia nak wat laporan kot.. pas siap, kerani tu cakap, waranty tak cover masalah cam aku tu, kalau masa amek kete ada kecacatan baru bleh dia ganti...dan dia tambah beberapa ayat lagi yang mengatakan masa tinted, mungkin ada chemical (air sabun) kena yang menyebabkan silver paint tu terhakis...aku iyekan aje..

pas aku dah balik, baru aku terasa, napelah pas balik servis tak g trus kedai tinted tu, kan senang...dalam keadaan menyesal kerana kejauhan untuk pergi lagi, maka esoknya aku malas nak pening2 kepala g lah jugak kedai tu...

aku gi kedai tu balik atas sebab, benda yang rosak tu simple aje, tapi ble tanye harga dia kat kerani honda, rm200++ ..gila mahai...sebab tu aku tekad gak g blk kedai tinted tu, kalau 20-30 hingget aku bleh la tutup sebelah mata....

dan aku jugak terngiang2 dengan kata2 aku sendiri kepada minachi kedai tinted masa aku nak blah pas datang kali kedua tukar tinted yang bubble
"nanti saya datang lagi...!!!"

disebabkan mulut aku yang celupar, maka termakbul lah jugak untuk aku datang kali ketiga.

sampai, minachi dan sorang pekerja tgk masalah aku yang aku terang dengan panjang lebar.. pekerja yang hari tu tak de aku tgk..

memule dorang macam tak caya, siap kata 5 tahun dah servis, belum penah belaku lagi...memang la, dalam lima tahun tu baru hari ni, aku first coustomer yang bad luck..terkena kat aku..mane bleh nak agak

jadi sebagai membuktikan cat tu dah terhakis, pekerja tu try tenyeh dengan segala losyen (satu je..) last2 seperti yang diketahui, tak bleh hilang... pekerja tu kol sales manager dia...dia pas kat aku...aku pun cakap la dengan panjang lebar...sekejap nada rendah, sekejap piching aku meninggi...mamat yang  tengah tinted kete dgr je aku cakap....

sales manager tu nak pas ke SC honda la l=plak, nak tgk repot dari honda la...(dalam hati gile ke, semalam aku dah gi SC, sorang siap amek gambar dah, nak cek ape lagi)... last2 dia suh aku tiggalkan no SC tu, nanti dia cek..masa tu aku pun tak paham ape yang dia nak buat

pas bagi no tepon, aku keluar...lepak jap kat luar, member tgh tgu tinted keluar, tanye ape kes...aku cite la panjang lebar...dia iyekan aku, rupenye dia dok bukit belimbing, dekat jela dgn k.selangor. aku tanye brape pasang tinted, dia kate dapat baucer rm300 je tapi minachi tu cakap, kalau amek tinted rm1400 guna baucer just belh tolak rm300, tapi kalau tak guna baucer, dapat diskaun 50%. masa aku dengar tu berbulu je aku rasa, minachi kedai tu tak cakap pun pasal 50% diskaun tinted rm1400. inilah taktik penjual , sebagai costumer, kalau dapat baucer jangan bagi tahu setelah semua harga dia dah ekxplain betul2, barulah kita keluarkan, masa tu kita tgk cam mane dia pusing@kelentong kita

sebab abang aku penah kena, dia senyap je tak bagi tahu ada baucer, last2 dah siap pilih, abg aku keluarkan baucer, muke member kedai tu terkejut, mebi tak sangka abg aku ada baucer, last2 dia pusing2 gak , asal dari lima tahun waranti, dia cut jadi tiga tahun je... dorang ni meniaga memang otak kelentong. tapi kes ni bukan 3M lah..

bro, takyah la sental...memang tak bleh hilang maa..

masa aku tgh borak, sales manager tu dtg, aku cakap n terangkan dengan dia, dia macam tak caya gak, last2 dia tgk, dan bagi tahu dia akan ganti, tapi kena buat test@ekperiment. aku terkesima la gak, pandai gak amoi ni, jadi aku setuju...maka dia spray beberapa tempat untuk tgk betul ke air sabun syampu menghakis cat tersebut.

tapi, disebabkan amoi sales manager tu cun dan layan aku dengan baik, maka, aku pun reda sket perasaan tak puas hati tu. nak kata marah, tak la gak...

jadi itulah kisah panjang lebar tentang pemasangan tinted... tgk la hsil eksperiment tu, mintak2 la betul dia menghakis, kalau tak aku je yang kemaluan.

kesimpulannya, kesan hakisan tu masih menjadi satu misteri....

hasil eksperimen : tak de pape yang berlaku...!!! maka terbukti, air sabun itu tidak menghakis cat, maka aku pun tak tahu punca hakisan cat itu ( 3m tidak bersalah)

2 comments:

  1. kasehan2.. keta ni kalu kita jaga sgt2.. mesti ada je yg spoil... ahah..
    cina mmg penipu besaq

    ReplyDelete
  2. Salam bro .. apa khbar .. nak tanyala .. klo guna bodykit yang bukn original dari honda.. claim akan hilang kew ..selama 5 tahun ..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails