Thursday, June 6, 2013

MEMBELI DI ALIEXPRESS

sekarang ni orang femes dengan borong barng dari china
sebab semua orang tau dengan frasa "made in china"

tak semua barang made in china murah dan takde kualiti
barang2 yang branded ada gak yang kilang dari china
cume masalah pemikiran kita je

and... aku try gak membeli dari china
takdelah gi china
just bli online

ni kali kedua aku beli barang dari oversea
first bli barang kete dari uk
(dapat barang tapi silap bli...salah aku gak, ingat same..tp takpe murah je rm45 siap pos)

beli di aliexpress

mula2 aku nak tergelak gak dengar alibaba
biar betul kat china ada alibaba
mane dia dapat perkataan alibaba
tak macam bunyi bahasa cina pun

mengikut wikipedia. founder dia dapat nama ni masa gi luar negeri
pikir2 punya pikir nak bagi nama ape
tetibe dapat nama alibaba
secara spontan dia tanya pada orang disekitarnya
tau ke ape tu alibaba

hasilnya semua yang beliau tanya tau
alibaba merujuk kepada cerita alibaba dengan 40 penyamun
so sebab macam semua orang tau nama alibaba
tu yang perintis dia amek nama tu jadi nama brand
and keluarlah gak Aliexpress dan lain..lain

apa beda dua Encik Ali ni:
Alibaba  khusus untuk borong (tapiharga dia mahal gak)
Aliexpress untuk beli runcit

penipu??

ada rivew yang mengatakan encik ali ni menipu..
tapi bukan semua penjual menipu

alhamdullillah aku bli ok jer
bli weater yang mahal la gak
kalau bli kat sini sure dapat barang branded
dapat barang dalam masa kurang dari 3minggu
kira cepat lah tu

aku bayar guna online banking cimb terus bank in ke bank tempat dia
try 2 je menjadi...
paypal tak leh sebab dia tak wat








2 comments:

  1. Hai, sy nak tanya soalan ni pd yang otai2 yang penah beli kat ALIEXPRESS.. sbb ni first time saya nak beli.. huaa,,, seram,, dup dap dup dap.. okay2, ni soalan saya :

    1. kalau bayar by debit card kan, kita mmg kena letak semua no yg kat depan kat kita tu kan ? betul tak ?
    2. kalau bayar by Western Union pulak ke syarikat Aliekspress yg kat Singapore tu, kena bayar jugak kan fees dia ikut rate fees kat website WU ? , latest one fees WU ke syarikat Aliekspress kat Singapore tu RM52, OMG mahal seyhhh…
    3. kalau guna FTT pulak, by maybank2u or cimbclicks, murah utk kita yg transfer ni, RM10 je, tapi ada pulak dah charge dr bank Singapore tu utk kita, yg ni kita kena bayar jugak ke ( pulak dah ? )
    4. in case barang tu dah sampai airport Malaysia ( shipping by ChinaMail apa ntah ) , barang kita tu sape yang incharge utk deliver sampai ke rumah kita ? pastu ada yuran tersembunyi lagi ke drp pihak yg tolong hantar ke rumah kita tu ?

    minta tolong dan penjelasan sangat drp otai2.. saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjuk kan..
    Terima kasih ! =)

    ReplyDelete
  2. Pertama merekomendasikan kupon diskon Aliexpress, Jika Anda membeli lebih harus memeriksa diskon.
    http://bit.ly/aliexpress-coupon-discount

    Beberapa Produk murah akan dibandingkan akan membeli pada Desktop, saya akan sugguest Download aplikasi aliexpress,
    Kabar baik bagi pelanggan baru urutan pertama diskon 3 usd.

    http://bit.ly/aliexpress-app-buy

    Bestseller Halaman Anda akan tahu apa yang terbaik menjual barang dan bandingkan penjual lain di aliexpress.
    http://bit.ly/aliexpress-bestsell-page

    Superdeals Halaman untuk semua orang membeli harga termurah bertemu The top seller
    http://bit.ly/aliexpress-super-deals

    Semua Merek saran untuk pembeli baru
    http://bit.ly/aliexpress-brands

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails